уторак , 26 јануара 2021
Naslovna / Društvo / Matić: Roditelji moraju biti digitalno osposobljeni da bi pratili svoju decu na internetu

Matić: Roditelji moraju biti digitalno osposobljeni da bi pratili svoju decu na internetu

Roditelji moraju biti digitalno osposobljeni da odgovore na zahteve vremena i prate svoju decu na internetu, da znaju koji su njihovi nalozi i šifre na društvenim mrežama, kakav sadržaj plasiraju, kaže državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić. Takođe, dodaje ona, moraju deci stalno ponavljati da ne smeju da komuniciraju sa nepoznatim ljudima na društvenim mrežama.
Matić je rekla da je najnoviji slučaj fotografija na instagram profilu gde su deca postavljala slike kako koriste drogu na različitim mestima, pokazao da država ima mehanizme da reaguje, da su MUP i tužilaštvo pokrenuli istragu.
Tatjana Matić je podsetila da već godinu dana radi kol centar za bezbednost dece na internetu, da su im se u početku više obraćali odrasli za pomoć, a da je danas taj broj skoro izjednačen .
Najčešće ih zanima, kako kaže, na koji način da zaštite svoje naloge, ukoliko je došlo do krađe identiteta kako to da prijave, kako da blokiraju naloge sa kojih dolaze uvrede.
„Često se javljaju i zbog zloupotreba fotografija, krađe identiteta, ali i zbog seksualne eksploatacije i predatorstva. Imali smo 28 predmeta prosleđenih tužilaštvu, 38 je otišlo ka MUP-u, Ministarstvu prosvete 18 predmeta, šest Ministarstvu zdravlja i dva ministarstvu za rad i socijalna pitanja“, zaključila je ona.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Izložba Larise Ackov pod nazivom “Nemušti jezik”

U Savremenoj galeriji u petak sa početkom od 12 časova biće otvorena izložba Larise Ackov …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *