Malo interesovanje za imunizaciju protiv HPV-a

Tek negde oko 1% dece u našem gradu do sada je primilo vakcinu protiv HPV-a. Ova vakcina je besplatna i namenjena deci uzrasta od 9-19 godina.

Od početka imunizacije protiv Humanog papiloma virusa u Subotici je cepivo protiv ovog virusa primilo 153 dece i to 80 dece uzrasta od 9-14 i 73 dece od 15-19 godina. Procenjuje se da u Subotici ima oko 14000 dece između 9 i 19 godina, a tek nešto malo više od 1% je primilo ovu vakcinu.

Humani papiloma virusi su najčešće seksualno prenosive virusne infekcije, a godišnje u svetu od njih oboleva više desetina miliona ljudi. Najbolji način zaštite protiv ovih bolesti je imunizacija u što ranijem periodu života, a donja granica za vakcinaciju u našoj zemlji je 9 godina. U Srbiji se koristi najmodernija devetovalentna vakcina koja je dostupna i besplatna, a može da se primi u Dispanzeru za decu.

Za potrebe Severnobačkog okruga do sada je isporučeno 556 doza cepiva protiv HPV-a koje su upućene u Školske dispanzere Doma zdravlja u Subotici, Bačkoj Topoli i Malom Iđošu.