Mali Oliver u Budimpešti primio gensku terapiju

Oliver Pal Gajodi, jednogodišnji dečak iz Bajmoka kod Subotice, primio je gensku terapiju lekom „zolgensma“, saopštila je dečja bolnica „Betešda“ u Budimpešti, gde je Oliver primljen 18. januara ove godine.

„Sve je proteklo bez komplikacija, Oliver se oseća dobro, konačno možemo da slavimo“, napisala je na svojoj Fejsbuk stranici Oliverova majka Timea Gajodi koja se nalazi sa njim u glavnom gradu Mađarske.

Mali Oliver, koji boluje od retke i teške bolesti – spinalne mišićne atrofije, deseto je dete u dečjoj bolnici „Betešda“ u Budimpešti koje se leči inovativnom genskom terapijom.

Oliver Pal Gajodi iz Subotice primljen je u dečju bolnicu „Betešda“ u Budimpešti 18. januara od kada je pripreman za terapiju.

Radi se o progresivnoj bolesti koja napada mišiće i brzo se gube osnovne životne funkcije kao što su hodanje, varenje, gutanje i disanje.

Za efikasnu pojedinačnu terapiju za ovo oboljenje je potrebno izdvojiti oko 2,3 miliona dolara, a sredstva za lečenje malog Olivera su prikupljena nakon višemesečne humanitarne akcije u Srbiji i Mađarskoj.