Majmunske boginje sada i u Srbiji

U našoj zemlji je pre nekoliko dana zabeležen prvi slučaj majmunskih boginja, a epidemiolozi ističu da nema mesta panici jer se bolest relativno teško dobija, ne širi se lako i za sada nisu zabeležene mutacije.

Majmunske boginje su u Srbiji registrovane 17. juna, a na evropskom tlu je do sada zabeleženo više od 2000 slučajeva ovog oboljenja. Od svih do sada registrovanih slučajeva, uglavnom se radi o muškarcima koji su ostvarili seksualne odnose sa istim polom, objašnjava epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje, dr Nebojša Bohucki.

Prvi simptomi majmunskih boginja su nespecifični: glavobolja, bol u mišićima, bol u grlu i povišena telesna temperatura. Narednu fazu bolesti odlikujepojava osipa po telu i to u najvećem broju slučajeva prvo po licu, zatim po trupu, a onda i po ostalim delovima tela uključujući tabane i dlanove. Nakon osipa, nastaju promene na koži u kojima se posle nekog vremena javlja i gnojni iscedak, a na kraju dolazi do sušenja. Ceo ovaj proces traje između 2 i 4 nedelje.

Specifična terapija za majmunske boginje ne postoji, ali je virus veoma srodan virusu velikih boginja, te bi u slučaju potrebe vakcina protiv velikih boginja mogla da zaštiti i od majmunskih boginja. Stručnjaci ističu da je oboljenje prisutno, ali da ne postoji zabrinustost od epidemije, te da treba voditi računa o sebi i drugima.