Majdan pun kupača

 

Ekipa televizije Yu eco istraživala je na kojim kupalištima, pored gradskih bazena, građani provode najtoplije dane. Jezero Majdan je u toku vikenda posetilo stotinu i pedeset ljudi dok je na Palićkom jezeru bilo tridesetak kupača. Prema rečima šefa odseka za vode Centra za higijenu i humanu ekologiju u ZZJZ, Vjekoslava Kezića, voda u Palićkom jezeru je neodgovarajućeg kvaliteta i kupanje nije preporučljivo dok na jezeru Majdan fizičko-hemijska, hidro-biološka i mikro-biološka ispitivanja vode nisu vršena.

 

Građani sa kojima smo razgovarali su nam rekli da vole da posete popularno izletište u Kelebijskoj šumi i da im prija da se kupaju u jezeru Majdan koje pored kupača često posećuju i pecaroši koji ističu da uživaju u odmoru. Među građanima koje smo zatekli bilo je mnogo porodica sa malom decom, a većina građana sa kojima smo razgovarali smatra da je kupanje u ovom jezeru bezbedno.

Prema rečima šefa odseka za vode, Centra za higijenu i humanu ekologiju, Vjekoslava Kezića, na odeljenju za fizičko- hemijska ispitivanja nisu rađene analize biohemijske ispravnosti vode u jezeru Majdan jer ono kao i Tresetište ne spada u javna kupališta.

Prema njegovim rečima kupači se u jezeru Majdan kupaju na sopstvenu odgovornost kao što je to slučaj i sa jezerom Palić, koje jeste javno kupalište, ali fizičko-hemijski, hidro-biološki i mikro-biološki parametri ukazuju da voda nije odgovarajućeg kvaliteta za kupanje. Kontrola vode jezera u Bačkoj Topoli je po nalogu izvršena pre dve godine čiji rezultati su ukazivali da je voda ispravna za kupanje.

Prema rečima stručnjaka uz dozvolu predstavnika Grada mogla bi da se izvrše ispitivanja kvaliteta vode jezera Majdan i ukoliko bi rezultati analiza pokazali da je kvalitet vode zadovoljavajući, možda bi i ovo popularno jezero moglo biti uvršteno u javna kupališta koje bi uz adekvatno uređenje bilo jedno od najposećenijih.

Prethodni članak
Sledeći članak