Ludaško jezero već 40 godina na listi vlažnih staništa

U Vizitorskom centru na Ludaškom jezeru, radionicama za decu iz OŠ „Kizur Ištvan“, obeležen je jubilej povodom 40 godina otkako je Ludaško jezero uvršteno na listu vlažnih staništa, odnosno na listu Ramsara. 28. marta 1977. godine Ludaško jezero je proglašeno Ramsarskim staništem, na površini od 593 hektara, zbog značajnih staništa za gnežđenje ptica i istraživačke stanice koja koja je tada već postojala na Ludašu.

Učenici OŠ „Kizur Ištvan“ imali su priliku da uživaju u prelepoj prirodi na samom Ludaškom jezeru. Pored druženja, društvenih igara i sporta deca su se sa zaposlenima iz JP „Palić Ludaš“ podsetili koliko je važno voditi računa o prirodi, ali i naučili ponešto o ovom zaštićenom području.

Iz preduzeća „Palić-Ludaš“ navode da su smatrali da je najbolje ovako značajan jubilej obeležiti radionicama za decu, jer se svest o značaju zaštite prirode stiče od najranijeg perioda. Stručnjaci iz ovog preduzeća trudili su se da ukažu đacima na važnost Ludaškog jezera, kao i biljnog i životinjskog sveta koji nastanjuje ovo vlažno područje.

Ludaško jezero, je na listu Ramsara, uvršteno, između ostalog, i zbog velikog broja ptica, identifikovano je oko 250 vrsta, od kojih je 140 vrsta zakonom zaštićeno. Samo jezero nalazi se na istočnom migratornom putu ptica, te postoji i jedna istraživačka stanica gde se ptice markiraju. Na Ludaškom jezeru žive i retke biljne vrste, a jedna od njih je i gorocvet. Od pre 40 godina Ludaško jezero je izuzetno napredovalo, te je novom Uredbom o zaštiti Specijalnog rezervata prirode Ludoško jezero proširena zaštićena površina.

Ludaško jezero zaštićeno je još 50-ih godina prošlog veka, međutim, zaštita u današnjem obliku datira iz 2006 godine, kada je Vlada R. Srbije donela Uredbu o zaštiti Ludaškog jezera i svrstala ga u 1. kategoriju, odnosno zaštićeno područje od nacionalnog značaja.