Luca Četvei osvojila treće mesto na republičkom takmičenju iz srpskog jezika

Luca Četvei, učenica je OŠ “Hunjadi Janoš“ u Čantaviru i nastavu pohađa na mađarskom jeziku. Iako joj srpski nije maternji jezik, na republičkom takmičenju u Tršiću osvojila je treće mesto upravo iz srpskog jezika i književnosti.

Iako joj je mađarski maternji jezik, Luca Četvei srpski jezik zavolela je kada je krenula u školu. Za takmičenje se spremala od petog razreda, ali zbog korone nisu bila održana. Ove godine, na opštinskom takmičenju Luca je bila treća, na okružnom prva, a treću nagradu dobila je na državnom takmičenju u Tršiću sa osvojenih 18 od maksimalnih 20 bodova. Kako kaže, u budućnosti bi želela da se bavi jezicima. Sada tečno govori mađarski, srpski i engleski, a volela bi da nauči italijanski i španski jezik.

Pored neizmerne podrške koju ima od svojih roditelja, pomoć za takmičenje imala je i od svoje profesorke srpskog jezika i književnosti, Katarine Faćol, sa kojom je dve puta nedeljno vežba zadatke kako bi se što bolje spremila za takmičenje. Škola je dvojezična, objašnjava sagovornica, a kod Luce je nadarenost za srpski jezik prepoznala na početku petog razreda.

Subotica ima mnogo talentovane dece, a među njima je i Jelena Popović, učenica OŠ “Ivan Goran Kovačić”, koja je osvojila treće mesto iz književnosti, kaže profesorka Faćol i dodaje da je podrška Grada takođe veoma značajna i to u vidu uslova za učešće na takmičenjima.

1 komentar

Komentari su zatvoreni