Liturgijom i litijom počelo obeležavanje Spasovdana

Liturgijom i litijom kroz centralne gradske ulice počelo je obeležavanje Spasovdana. Na čelu sa sveštenicima, kolona vernika obišla je centralne ulice grada, sa ciljem širenja duha zajedništva, te porukama mira i ljubavi. Spasovdan je slava Hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, a u okviru Spasovdanskih svečanosti, u porti Hrama i SKC „Sveti Sava“ biće upriličene brojne kulturne i duhovne aktivnosti.

Staka Vasiljević svake godine učestvuje u litiji. Ona ističe kako se Spasovdanu posebno raduje, jer to je i krsna slava njenog rodnog grada, takođe smatra da bi i u Subotici ovaj praznik trebao da se slavi kao Dan grada.

Iz Hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg navode da je dan Vaznesenja gospodnjeg izuzetno važan događaj, koji predstavlja simbol ljudske slobode koje ne bi bilo da se Hristos nije vazneo. Veliki broj vernika pristvovao je svetoj liturgiji, a nakon toga vernici su krenuli u litiju, kako bi radost i molitve za spasenje preneli i na ostale građane bez obzira na versku pripadnost.

Spasovdanske svečanosti trajaće do nedelje. U SKC „Sveti Sava“ sutra će nastupiti hor „Srpski pravoslavni pojci“, dok će u subotu prof. Aleksandar Đakovac održati duhovnu tribinu. Obeležavanje Spasovdanskih svečanosti biće završeno u nedelju nastupom Zrenjaninskog muškog hora „Sveti Serafim Sarovski“.