Laban: Zadovoljan sam postignutim rezultatima u prethodne dve godine

 Zadovoljan sam postignutim rezultatima , a u narednom periodu ćemo se truditi da budemo još bolji, poručio je gradonačelnik Bodan Laban, sumirajući rezultate rada lokalne samouprave u prethodne dve godine. Na konferenciji za medije, koja je organizovana povodom dvogodišnjice rada lokalne samouprave u ovom sastavu, Laban je istakao da će prioriteti u naredne dve godine biti završetak velikih kapitalnih projekata, kao i ulaganje u Palić.

Kada smo pre dve godine preuzeli vlast bili smo u veoma nezavidnoj situaciji, jer je iznos na računu grada iznosio svega 16 miliona dinara, a obaveze su iznosile preko 269 miliona, poručio je gradonačelnik Bogdan Laban, i dodao da je današnja situacija znatno bolja, te da su stabilizovane finansije grada. U tekućoj godini obaveze se izvršavaju isključivo na teret tekućih prihoda.

Gradonačelnik je istakao da svih 12 javnih i javno-komunalnih preduzeća obaveze izmiruju u skladu sa zakonom. Kada je u pitanju slobodna zona, u kojoj je zaposleno 6 hiljada ljudi, Laban je istakao da se, na godišnjem nivou, beleži porast broja radnika za oko 100. Subotica je poznata po nedovršenim projektima, rekao je Laban, a među njima je i Narodno pozorište. Yavršetak adaptacije ove zgrade biće jedan od prioriteta u narednom periodu.

Posle višedecenijskog zastoja, krajem 2016. nastavljena je izgradnja obilaznice oko Subotice, a za saobraćaj je, do sada, ukupno otvoreno 6 km Y kraka, podsetio je gradonačenik, i dodao da su u toku radovi na spajanju Somborskog i Bačkotopolskog puta sa petljom Subotica-jug, koji će biti gotovi do kraja godine. Za narednu godinu obezbeđena su sredstva za završetak Y kraka. Prethodne dve godine obeležili su i radovi na rekonstrukciji saobraćajnica, a u ovom momentu Subotica raspolaže sa oko 580 km vodovodne i 310 km kanalizacione mreže. Palić če u budućnosti predstavljati osnovu razvoja Subotice i regiona, a ulaganje u razvoj ove turističke destinacije ostaće u fokusu vih nivoa vlasti, poručio je gradonačelnik.

Laban je, sumirajući dvogodišnje rezultate, između ostalog, istakao i investiranje u obrazovne i zdravstvene ustanove, te investiranje u sportske objekte i terene. Najveću finansijska pomoć Subotici pružili su republička i pokrajinska vlada, a značajna pomoć došla je i iz Mađarske, Japana i Nemačke. Za prethodne dve godine iz ostalih izvora finansiranja u budžet grada slilo se oko milijardu i 900 miliona dinara, a za dve i po godine prethodne lokalne vlasti taj iznos je bio svega 261 milion dinara, zaključio je gradonačelnik Bogdan Laban.