Kvalitet vode za piće i vazduha u Subotici su veoma dobri

U susret 5. junu- Danu zaštite životne sredine i rođendanu naše medijske kuće, Yu eco televizija ukazuje na ekološke probleme i značaj zaštite životne sredine. Kvalitet pijaće vode i vazduha u Subotici je veoma dobar, ocenjuju stručnjaci. Na velikom uzorku ispitivanih voda svega nekoliko je bilo nezadovoljavajuće, dok analize vazduha, koje se sprovode tokom cele godine, retko pokazuju iskakanja pojedinih vrednosti iznad propisane granice.

Na osnovu analiza, stručnjaci iz laboratorije za ispitivanje voda ZZJZ kvalitet pijaće vode u Subotici ocenjuju kao veoma dobar. Na uzorku od 446 ispitivanih voda 8,3 je bilo nezadovoljavajuće, dok je situacija kod fizičko hemijskih analiza nešto lošija.

Što se tiče kvaliteta vazduha u našem gradu, on je od strane stručnjaka ocenjen kao dobar, odnosno odličan. U zimskim mesecima dolazi do iskakanja pojedinih čestica iznad granične vrednosti , međutim, stručnjaci objašnjavaju da su u pitanju trenutna iskakanja u toku jednog dana, koja se već narednog dana mogu vratiti u granice normale.

U letnjem periodu uglavnom su sve vrednosti unutar granica normale, dok su prekoračenja koncentracije azota sve ređa pojava.