Kupovina udžbenika za školu

Do početka školske godine ostalo je još dve i po nedelje, a većina roditelja već je nabavila udžbenike kako bi deca spremno krenula u novu školsku godinu. Najviše roditelja opredelio se da udžbenike plati na rate, budući da je prosečna cena kompleta knjiga za učenike nižih razreda u rasponu od 5000-8000 dinara, dok je za knjige za više razrede osnovne škole potrebno izdvojiti i do 15.000 dinara.

 

Pojedinačna cena udžbenika u proseku se kreće od 500-700 dinara, dok je za pojedine predmete potrebno izdvojiti i i više od 1000 dinara po knjizi, kažu u knjižari „Stil B“. Roditelji učenika koji pohađaju niže razrede osnovne škole komplet kknjiga u proseku plaćaju do 8000 dinara, dok je za udžbenike iz kojih će učiti đaci od 5-8 razreda iz kućnog budžeta potrebno izdvojiti i do 15.000 dinara.

 

Kako kupovina knjiga za školu predstavlja veliki izdatak za kućni budžet većine roditelja, knjige se uglavnom kupuju na otplatu. Veliki broj roditelja je udžbenike počeo da naručuje već krajem aprila kako bi manje opteretili kućni budžet jer ih otplaćuju na više mesečnih rata. Jedan deo roditelja knjige kupuje i pred početak školske godine, a u knjižarama i njima ostavljalju mogućnost da knjige plate na sindikalni kredit ili na čekove.

 

Osim školskih udžbenika, dodatan trošak za opremanje đaka za školu predstavljaju i sveske čija se cena kreće u rasponu od 26-300 dinara za sveku A4 formata koja se najviše koristi. Osim toga, veliki izdatak predstavlja i kupovina školske torbe, pa tako roditelji za anatomske rančeve za prvake treba da izdvoje oko 4000 dinara, dok su torbe za učenike starijih razreda od 2000-5000 dinara. Kako bi roditeljima olakšali ionako velike izdatke u knjižari „Stil B“ svima koji kupe knnjige u vrednosti većoj od 5000 dinara poklanjaju školski ranac, a one koji potroše veće sume novca osim rančeva očekuju i školske sveske i drugi pokloni.