Kupovina putem interneta

Iako sve veći broj ljudi kupuje putem interneta, ekonomisti upozoravaju da treba voditi računa da se kupuje iz registrovanih internet prodavnica. Zakon o zaštiti potrošača kupce ne štiti prilikom kupovine robe i proizvoda putem društvenih mreža, kao ni prilikom online kupovine sa inostranih sajtova.

Kupovina putem interneta podrazumeva da pronađete na internetu prodavca koji nudi robu koja je predmet Vašeg interesovanja i da je naručite. Ono što ne možete da znate je da li će roba biti baš onakva kakvom je predstvaljena na sajtu. Iskustva Subotičana sa kojima smo razgovarali sa online kupovinom su pozitivna i roba koju su poručili bila je onakva kakvom je predstavljena. Subotičani su kupovali i sa domaćih i sa inostranih sajtova.

Prema podacima Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine, najviše prigovora potrošači su im upućivali na robu kupljenu putem društvenih mreža, dok prigovora na rad domaćih registrovanih internet prodavnica nije bilo. Iz Udruženja upozoravaju da kupce u slučaju online kupovine putem društvenih mreža ne štiti Zakon o zaštiti potrošača jer kupuju od fizičkih lica.

Prema istraživanju Gemiusa iz 2015. godine, najpopularniji domaći sajtovi za online trgovinu su Limundo sa 19%, dok je KupujemProdajem zauzeo 16%, a Kupindo 13%. Od stranih sajtova najpopularniji su eBay.com sa 7% čiji udeo deli i AliExpress.com. Iz Udruženja za zaštitu potrošača upozoravaju da prilikom kupovine proizvoda sa društvenih mreža kupci nisu Zaštićeni Zakonom o zaštiti potrošača kao ni prilikom kupovine robe iz inostranstva. Sa druge strane Zakon štiti kupce koji kupuju robu iz registrovanih internet prodavnica na teritoriji Republike Srbije.