Kotrljanje sa Ajšom

U Dudovoj šumi u subotu održan je susret vlasnika, volontera i ljubitelja pasa tokom koga su glavne teme bile posvećene odgovornom vlasništvu, važnosti vakcinacije, čipovanja pasa, problemu napuštenih pasa i socijalizaciji. Predstavnici udruženja koji se bave zaštitom životinja u našem gradu i prihvatilišta za napuštene pse i mačke posebnu pažnju posvetili su temi parkova za pse, a glavna zvezda okupljanja bila je ženkica Ajša koja uprkos invaliditetu uživa u životu.

Građani sa kojima smo razgovarali rekli su da je našem gradu potreban park za pse kako bi se psima obezbedila sloboda kretanja. Lokacije koje su građani predložili za park su Dudova šuma i centar grada.
Volonterka Udruženja ,,Subotičke njuškice“, Beti Horvat, koja je u martu spasila psa sa invaliditetom rekla nam je da su komentari ljudi na kretanje psa uz pomoć kolica podeljeni. Ajša uprkos ozbiljnosti povrede ne trpi bolove i polako se navikava na kolica koja su donacija, a njena privremena starateljka se nada da će psa usvojiti neko ko poseduje adekvatne uslove.

Iz prihvatilišta za napuštene pse i mačke poručuju da je važno edukovati građane o odgovornom vlasništvu koje je preduslov za bezbednu i savesnu brigu i zaštitu pasa, a nadaju se da će se uskoro u saradnji sa Gradom steći uslovi za stvaranje parka za pse.

Tokom susreta pod nazivom ,,Ajšino prvo kotrljanje“ naš sugrađanin Goran Išpanović usvojio je psa Čupka. U prihvatilištu za pse i mačke postoji dve stotine i sedamdeset pasa koji su vakcinisani, čipovani, sterilisani-kastrirani, socijalizovani i spremni za udomljavanje.