Konzumiranje termički obrađene hrane jedina zaštita od salmonele

Jedini siguran način da se zaštitimo od salmonele jeste da konzumiramo hranu koja je dovoljno termički obrađena, poručuje epidemiolog iz ZZJZ dr Nebojša Bohucki. Na našem području jaje je najznačajniji izvor infekcije, a nakon jaja i meso pernatih životinja, izvor zaraze mogu biti i druge životinje.

Sugrađani sa kojima smo razgovarali, upoznati su sa tim kako se ova bolest unosi u organizam, te napominju da se trude da što češće kuvaju hranu, te da izbegavaju konzumiranje sirovog mesa i jaja naročito u letnjem periodu. Među našim sugrađanima ima i onih koji su bolovali od salmonele, te su upoznati sa simptomima.

Lekari objašnjavaju da se ovo oboljenje ne širi sa čoveka na čoveka, već da je ugrožena samo ona osoba koja je koristila namirnice zagađene ovom bakterijom, te da je širenje među ljudima izuzetno retka pojava. Salmonela je bakterijska vrsta koja izaziva infekciju. Da bi se osoba zarazila ona u sebe mora uneti zaraženu namirnicu životinjskog porekla, a jedini način da se spreči bolest jeste da se hrana adekvatno termički obrađuje.

Simptomi su mučnina, glavobolja, proliv i intenzivno povraćanje. Kod osoba sa težom kliničkom slikom lekari propisuju terapiju antibioticima, dok se kod osoba sa blagom ili umereno teškom kliničkom slikom koristi terapija uz pomoć probiotika. Na teritoriji našeg grada učestalost obolevanja od salmonele godišnje iznosi 25 slučajeva na 100 000 stanovnika.

Prethodni članak
Sledeći članak