Konferencija Nemačko-srpske privredne komore

Subotica je pionir u dualnom obrazovanju u Srbiji, a trenutno prvi razred po ovom modelu pohađa 140 đaka u četiri srednje škole, rečeno je juče na konferenciji posvećenoj dualnom obrazovanju, koja je održana na Otvorenom univerzitetu. Konferenciju je organizovala Nemačko-srpska privredna komora.

Subotica je prvi grad u kome su u okviru kampanje Nemačko-srpske privredne komore, čiji je cilj promocija dualnog obrazovanja, predstavljeni primeri dobre prakse iz ove oblasti. Upravo ovaj model obrazovanja, kako smatraju iz Nemačko-srpske privredne komore, može da donese održivo rešenje problema nedostatka kvalifikovane radne snage.

Iz Ambasade Nemačke su podsetili da je ova zemlja najveći spoljno-trgovinski partner Srbije, jer u našoj zemlji trenutno radi oko 100 nemačkih kompanija, koje su od 2000. godine uložile oko 3 milijardi evra.

Član GV zadužen za privredu, Srđan Samardžić izneo je podatak da je za prvih 6 meseci spoljnotrgovinska razmena Severnobačkog okruga sa Nemačkom iznosila 536 milona dolara, te da je posebno važno što naš region ostavaruje suficit u toj saradnji.

U Subotici se po dualnom modelu đaci obrazuju za devet obrazovnih profila, u sedam strukovnih područja, na tri jezika.