Komemoracija kod spomenika ,,Balada vešanih“

U znak sećanja na 18.novembar 1941. kada su nemački fašisti osudili petnaestoro Subotičana na smrt položeni su venci kod spomenika „Balada vešanih“. Komemorativnom skupu prisustvovali su predstavnici Gradskog odbora SUBNOR-a, učenici osnovne škole ,,Ivan Goran Kovačić“ i srednje Politehničke škole škole, a vence su položili predstavnici Grada, SUBNOR-a, mesne zajednice Centar III i Jevrejske zajednice u Subotici.

U ime građana Subotice, lokalne samouprave i Gradskog odbora SUBNOR-a, venac je položila pomoćnica gradonačelnika Etela Jerinkić, a prema njenim rečima obeležavanje istorijskih događaja je izuzetno važno za naš Grad kako se ne bi zaboravili nemili događaji koji se ne smeju ponoviti.

Venac je položio i Dragi Vučković načelnik Severnobačkog upravnog okruga na mestu gde je pre 76. godina preki Vojni sud osudio na smrt petnaestoro subotičana antifašista jer su pružali otpor ideologiji fašizma i nacizma. Ljudi koji su stradali su bili iz svih sloveja društva a sekretar Gradske organizacije SUBNOR, Nikola Ivošević, istakao je da mlade treba što više uklčjučiti u održavanje tradicije u odavanju počasti hrabrim ljudima koji su svoj život položili suprodstavljajući se zlu.

Nakon polaganja venaca na spomenik „Balada vešanih“ i prigodnog programa, delegacije grada Subotice i Severnobačkog upravnog okruga položile su vence i na Jevrejskom groblju, gde je održana komemoracija u znak poštovanja prema stradalim sugrađanima jevrejske nacionalnosti. Učenici su po tradiciji na spomenik simbolično položili 15 crvenih cvetova za 15 palih žrtava među kojima je bila i jedna žena.