Kolo srpskih sestara obeležilo jubilej

Kolo srpskih sestara obeležilo je u petak svečanom akademijom u Velikoj većnici Gradske kuće tri decenije od obnavljanja rada Kola u Subotici.

Kada se 1992. godine srpski narod našao u strahoti i realnosti građanskog rata, doneta je odluka da se obnovi rad Mesnog odbora Kola srpskih sestara u našem gradu.Subotičke žene odlučile su da na taj način pomognu ratom zahvaćenim krajevima Jugoslavije i preuzmu sva prava i obaveze Mesnog odbora Kola srpskih sestara u Subotici, koje je osnovano 8. juna 1938. godine, a čije je rad prekinuo Drugi svetski rat. Delatnost na dobrotvornom polju se za ovih trideset godina iz dana u dan uvećavala, od slanja namirnica i potrepština u ratom zahvaćene gradove i naselja devedesetih, do dodele stipendija, sakupljanja i deljenja pomoći u novcu, odeći, hrani, školskom priboru svima onima kojima je pomoć bila potrebna.

Jubilej Kola u Subotici obeležen je izvođenjem monodrame “Miloš Veliki-knjaz srpski” po tekstu Milovana Vitezovića u izvedbi dramskog umetnika Aleksandra Dunića, koji je naglasio da mu je velika čast što je u društvu dobrih i humanih ljudi.

Članicama Kola jubilej je čestitao i član gradskog veća za privredu, Srđan Samardžić, koji je istakao da je misija Kola velika jer su dobročinstvo, pružanje pomoći i volonterski rad neke od najvećih ljudskih vrednosti. Samardžić je naglasio da je usluga pomoć i nega u kući i pomoć starima u ruralnim sredinama značajna ne samo građanima, nego i lokalnoj samoupravi, te obećao da će Grad uvek pružati podršku radu Kola.