Koja maska najbolje štiti?

Najbolju zaštitu od korona virusa obezbeđuje nam nošenje bilo kakve zaštitne maske i držanje fizičke distance, objašnjavaju epidemiolozi. Adekvatnu zaštitu pružaju obične hirurške ili pamučne maske koje treba menjati kada se ovlaže.

Zaštitne maske za lice postale su naša svakodnevica od proglašenja epidemije virusa kovid-19, a čini se da će biti deo našeg života još neko vreme. Na ulicama našeg grada možemo videti sugrađane koji nose obične hirurške, pamučne, ali i nano maske, kao i vizire. Pitali smo Subotičane na osnovu čega biraju zaštitnu masku.

Kako objašnjavaju epidemiolozi, najznačajnije preventivno sredstvo za respiratorne i kapljične infekcije, pa tako i virus kovid-19, je maska. Za svakodnevnu upotrebu dovoljne su obične hirurške ili pamučne maske. Pored ovih, postoje i tzv. nano maske koje pružaju veliki stepen zaštite, ali po rečima epidemiologa ZZJZ, dr Nebojše Bohuckog, ove maske namenjene su pre svega zdravstvenim radnicima. On objašnjava da je pored nošenja maske, vrlo važno i držanje fizičke distance, jer se virusom možemo zaraziti ne samo udisanjem vazduha u kojem se nalazi, već i kroz konjuktivu oka, zbog čega zdravstveni radnici i laboratorijsko osoblje nose i specijalne zaštitne naočare.

Koju god masku da koristimo, važno je da je zamenimo nakon što se ovlaži, jer nakon toga infektivni agensi lakše dospevaju i ostaju na njoj, a mogu i da dođu do naše sluznice. Zbog toga masku nakon nekog vremena treba zameniti.

Kako dr Bohucki objašnjava, nema potrebe da sugrađani nose vizire, jer se oni preporučuju pre svega zdravstvenim radnicima i laborantima.