Književno veče u Krupari

Sutra će, od 18 časova, u Restoranu “Krupara” u Bačkom Dušanovu biti održano književno veče. Gošća će biti pesnikinja iz Beograda, Ivana Milankov a povod je zbirka poezije “U susedstvu kiše”.

Ivana Milankov je rođena 1952. u Beogradu gde se i školovala i diplomirala na Odseku za anglistiku na Filološkom fakultetu. Doškolovavala se u Londonu koji je za nju drugi rodni grad.
Autor je osam pesničkih zbirki: Međuprostori, Кnjiževna omladina Srbije; Put do glave, КOV; Vavilonski praznici; Spuštanje stakla, Nolit; Ispovest munja; Oko iza vazduha, Prosveta; Između reči i slike, Gutenbergova galaksija, izabrane pesme dvojezično, srpski/engleski kod engleskog izdavača Arc Publications.
Uvrštena u mnogobrojne antologije kao i u svetske: jedna u Americi, dve u Nemačkoj i jedna u Engleskoj, Poets of the World for Manchester. Dobitnica nagrade Jefimijin vez za knjigu Ispovest munja.
Ujedno i prevodilac sa engleskog jezika. Prevodila poeziju Vilijama Blejka, Jejtsa, Silvije Plat, Emili Dikinson i Alena Ginzberga. Za svoju prvu prevedenu knjigu Alisa u svetu sa one strane ogledala Luisa Кerola dobila nagradu Sergej Slastikov.
Prevođena na engleski, nemački, italijanski, španski, poljski i kineski.
Ivana zasniva „svoje poetičko ishodište ne samo u specifično ostvarenom „ženskom pismu“, već i u smislu personalizacije pesničkog glasa, visokog stepena artizma i usredsređivanja pevanja na bolnu, strpljivu potragu za raznolikim duhovnim suštinama za kojima pesnikinja čezne. Modernistička i avangardna pesnička tradicija svetske poezije najvidniji pečat ostavile su u raskošnim, čulnim slikama u kojima provejava atmosfera akmeističke mistike, kao i unutarnji ritam i pulsacija stihova Marine Cvetajeve“. (Bojana Stojanović Pantović).
Ivanin otac, Momčilo Milankov, bio je poznati pripovedač i pisac filmskih scenarija i televizijskih drama.