Kategorizacija smeštaja

U Subotici uma ukupno 4500 registrovanih ležajeva, a polovinu od tog broja čine smeštajni kapaciteti u sobama, apartmanima, kućama i seoskih turističkim domaćinstvima dok je druga polovina u hotelima, vilama i lovačkim domovima. Najviše kategorisanih smeštajnih jedinica u našem gradu je sa jednom ili dve zvezdice.

U Subotici ima 580 registrovanih smeštajnih jedinica, sa 1773 kreveta, odnosno ukupno 2260 ležajeva koji su kategorisani. Nekategorisanih smeštajnih jedinica u gradu ima 828, sa 1971 krevetom odnosno 2163 ležaja, što znači da naš grad može da primi ukupno 4500 ljudi u registrovane smeštajne jedinice. Gradska uprava ima nadležnost nad sobama, apartmanima, kućama i seoskim turističkim domaćinstvima, što znači da oni koji žele da se bave iznajmljivanjem neke od navedenih kategorija smeštaja za registraciju obraćaju Gradskoj upravi.

Svaka od 4 kategorije podrazumeva određeni minimum opremljenosti koji smeštajna jedinica treba da zadovolji. Korisnici sami biraju šta njihova smeštajna jedinica poseduje od navedenog i na osnovu toga štampaju dokument koji su popunili, potpisuju ga i skeniranog unose u sistem. U slučaju nejasnoća, pomoć mogu potražiti u Uslužnom centru u Gradskoj kući svakog radnog dana od 8-12 časova.

U Subotici trenutno ima 2 apartmana sa 4 zvezdice, sa 3- 24 smeštajne jedinice, sa dve zvezdice-94 dok sa jednom zvezdicom ima 88 jedinica. Kada su sobe u pitanju najviše ih je sa jednom zvezdicom i to čak 167, dok je sa dve zvezdice registrovano 93 sobe. Iz Gradske uprave napominju da se vlasnici najčešće odlučuju za niži broj zvezdica budući da je ono što smeštaj najviše preporučuje ocena korisnika, kao i fotografije samog smeštaja na internetu.