Kako sprečiti uništavanje dečijih igrališta?

Za saniranje oštećenja i tekuće održavanje dečijih igrališta na teritoriji grada iz budžeta je ove godine opredeljno 10 miliona dinara. Svake godine dobar deo ovog budžeta troši se ne samo na zamenu i popravku dotrajalih sprava već i za saniranje štete koje nesavesni pojedinci čine iz obesti.

Slomljen tobogan, isčupane tartan ploče, uništen mobilijar i rasuto smeće-to je slika koja je dočekala roditelje i decu na dečijem igralištu u Tokiju u nedelju ujutro. Kako saznajemo od roditelja ovo nije prvi put da je ovo igralište na meti vandala, ali je jedan od drastičnijih primera uništavanja. Roditelji čija deca se druže i igraju na ovom igralištu žele da upoznaju javnost sa ovim problemom i pitaju se na koji način ga rešiti svesni da su i druga igrališta u gradu i okolini izložena sličnim problemima.

Šteta na dečijem igralištu u Tokiju je sanirana, a u gradskoj upravi ističu da je samo u proteklih godinu dana prema njihovoj evidenciji ovo igralište 3 puta bilo na meti vandala i da su popravke koštale oko 600.000 dinara. Ne samo ovo, već i druga dečija igrališta u gradu se uništavaju, a iz gradskog budžeta je za ovu godinu opredeljeno 10 miliona dinara za tekuće popravke i njihovo održavanje. Rešenje za ovaj problem za sada ne postoji osim popravke učinjene štete, navode iz Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj u čijem se domenu nalaze dečija igrališta.

Oštećenja na igralištima mogu se prijaviti u Sekretarijatu za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj radnim danima od 7-15 časova ili pozivom call centra Komunalne policije, kao i na email adrese: [email protected] ili [email protected], a nakon utvrđivanja stanja na terenu u najkraćem roku biće izdat nalog za popravku.