Kako pomeranje sata utiče na naš organizam?

Pomeranjem časovnika za jedan čas unapred u nedelju je počelo letnje računanje vremena. Stučnjaci upozoravaju da kraći san i duži dan uzrokuju poremećaj ritma što može dovesti do umora i nesanice. Našem organizmu je u proseku potrebno dve do tri nedelje da se prilagodi na ovu promenu, te je savet lekara da se u tom periodu pomeri i vreme odlaska na spavanje.

Promena se najviše oseti dva do tri dana nakon pomeranja kazaljki na satu. Odražava se na pospanost u toku dana izražen umor, pad koncentracije, efikasnosti na poslu, slabije pamćenje, depresivne reakcije i promene imuniteta. Pitali smo Subotičane da li je pomeranje sata uticalo na njihov organizam.

Mišljenje stručnjaka jeste da su pozitivne posledice zanemarljive i pod znakom pitanja u odnosu na negativne. Metabolizam osobe treba da se prilagodi na promenu časovnika, s obzirom da svako od nas ima svoj biološki sat podneblja na kojem je rođen i živi.

Letnje računanje vremena u Srbiji završava se poslednje nedelje u oktobru. Naša zemlja je počela da koristi letnje računanje vremena prvi put 27. marta 1983. godine, na osnovu odluke vlade tadašnje Jugoslavije, a u skladu s odlukom Evropske unije, pre svega radi očekivane ekonomske koristi, boljeg funkcionisanja jedinstvenog tržišta, transporta, komunikacija i industrije.