Kajsije i dalje na ceni

U toku je vreme ostavljanja zimnice, a trenutno su aktuelne kajsije koje i ove godine drže visoku cenu . Prodavci se žale da je kupaca malo, a kupci da je voće skupo, pogotovo kada se kupuje u većim količinama za pravlkjenje zimnice.

Džem ili pekmez od kajsija mnogima je omiljena poslastica, ako ne kao namaz, onda kao neizostavni deo različite vrste kolača. Naša sugrađanka Estera Molnar svake godine pravi domaći pekmez od kajsija jer smatra da zdravlje nema cenu. Kako kaže oduvek je pravila domaći pekmez jer je jedino tako sigurna u sastav pekmeza koji konzumiraju ona i njena porodica.

Prodavci kajsija na Mlečnoj pijaci žale se da je kupaca manje. Kažu da i vikendom nije bolje- ima više šetača, ali kupaca ne. Kajsije su ove godine nešto jeftinije nego prethodne dve, ali i dalje drže visoku cenu. Za kilogram ovog voća potrebno je izdvojiti između 120-140 dinara, a ispod ove cene ne mogu jer je i oni nabavljaju za 100 odnosno 120 dinara po kilogramu, objašnjava Slavica Hornjak koja na Mlečnoj pijaci prodaje već 22 godine.

Ove godine u pojedinim delovima grada rod kajsija je podbacio, pa po rečima prodavaca kajsije koje nude svojim kupcima najčešće nabavljaju iz Žednika, dok ih je u Tavankutu i na Kelebiji manje nego prethodnih godina.