Kadrovski problemi Doma zdravlja

Trend opadanja broja novoobolelih od kovida, nastavlja se i ove nedelje, a najveći problem sa kojim se Dom zdavlja trenutno suočava jeste nedostatak lekara u opštoj praksi. Iz uprave Doma zdravlja navode da se na raspisan oglas za prijem novih lekara za sada javio samo jedan.

Prema rečima direktorke Doma zdravlja, Ivanke Beoković, jedan od najvećih poteškoća sa kojima se suočavaju jeste nedostatak lekara u ambulantama ove zdravstvene ustanove. Kako je navela, po kadrovskom planu nedostaje deset lekara, u opštoj medicini i u dečjem dispanzeru. Iako je oglas za prijem novih lekara gotovo konstantno raspisan, odziv je veoma slab. Trenutno je upražnjeno osam radnih mesta, ali se na oglas za sada javio samo jedan lekar.

Epidemiološka situacija i ove nedelje je stabilna i broj obolelih od kovida je još uvek u padu. Ove nedelje je u kovid ambulanti broj pregleda manji za 240 u odnosu na prošlu nedelju, a lekari dnevno pregledaju oko 40 pacijenata. Beleži se i manji broj pozitivnih slučajeva, 30 do 35 dnevno, što je za 80 manje nego protekle nedelje.

Pored pada broja obolelih, opada i broj zainteresovanih sugrađana za imunizaciju. Prvom dozom je vakcinisano 49 odsto, drugom 48 odsto, dok je trećom dozom imunizovano 30 odsto građana, te iz uprave Doma zdravlja navode da će od naredne nedelje najverovatnije na punktu u Novoj opštini raditi jedan medicinski tim, a sasvim je moguće i zatvaranje punkta. Ukoliko do toga dođe, sugrađani će moći da se vakcinisu u svojim ambulantama, ističu iz Doma zdravlja.