Juče u Bajmoku održan stari običaj polivanja ,,divojaka“

U Bajmoku je juče održan stari običaj polivanja ,,divojaka“ na Vodeni ponedeljak. Drugog dana Uskrsa mladi momci obučeni svečanu narodnu nošnju u okićenim fijakerima, uz pratnju tamburaša obilazili su kuće i polivali devojke-potencijalne simpatije i udavače koje su ih nakon polivanja hladnom vodom iz bunara okitile cvećem i darovale im jaja i voće.

Učesnici su nam rekli da je polivanje na vodeni ponedeljak stari običaj u kome uvek rado učestvuju i koji teže da zadrže jer im se veoma dopada. Mladi momci vole ovaj zabavan običaj, devojkama je čast ukoliko su polivene više puta, a najlepše jaje poklanjaju momku koji im se najviše dopadne.
Prema rečima predsednika Bunjevačkog kulturnog centra u Bajmoku, Branka Pokornića,
običaj polivanja na Vodeni ponedeljak je izvorno bunjevački, a nastao je iz potrebe da se žene koje su pronele vest da je Isus vaskrso, smire kako bi se sačuvala vera. To je simbol mladosti, radosti i veselja jer se posle dugotrajnog posta organizuje okupljanje uz igru, ples i pesmu. Nekada je to bio način da se ostvare prvi kontakti među mladima koji bi se nakon udvaranja pretvorili u brak.

Iz BKC ,,Bajmok“ podsećaju da je običaj polivanja na Vodeni ponedeljak nastao 1998. godine kada su ga započeli članovi Kluba fijakerista. Za dvadeset godina tradicionalnog obeležavanja učestvovalo je oko stotinu momaka-polivača i stotinu šezdeset devojaka, a obišli su stotinu porodica.