Juče svečano otvoren SKC „Kolo“ u Morahalomu

Srpski kulturni centar “Kolo” u Morahalomu juče je, uz prisustvo visokih zvanica iz Srbije i Mađarske svečano otvoren. Izgradnja SKC u Mađarskoj deo je zajedničkog srpsko-mađarskog projekta „Raznobojna saradnja“/ Colourful cooperation“, čija je ukupna vrednost 3,7 miliona evra. Predsednik Skupštine AP Vojvodine, Ištvan Pastor rekao je da je ovaj projekat od strateškog značaja za regiju. Pre svega zbog ideje, a potom i zbog veličine investicije, a pogotovo zbog toga što konkretno donosi.

Izaslanik predsednika Republike Srbije, Nikola Selaković rekao je na otvaranju SKC “Kolo” u Morahalomu da je ovaj dan jedan u nizu veoma značajnih dana za zbližavanje 2 naroda i 2 države i to na polju onoga što nikada nije razdvajalo već uvek spajalo, a to je kultura.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević juče je istakao da je otvaranje SKC “Kolo” u Morahalomu dokaz da su u oblasti kulture, ali ne samo u ovoj oblasti, odnosi Srbije i Mađarske na izuzetno visokom nivou i da se konstantno poboljšavaju. To je dokaz da dve zemlje imaju šta da kažu jedna drugoj.

Srpski kulturni centar „Kolo“, izgrađen je u okviru INTERREG-IPA programa prekoranične saradnje Mađarska-Srbija. Centar je izgrađen na površini od preko 1.100 m2, a njegova izgradnja i opremanje koštali su 1,4 miliona evra. Projekat „Raznobojna saradnja“ zajednički realizuju Evroregionalna razvojna agencija za razvoj DKMT iz Segedina, Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, gradovi Subotica i Novi Sad i javno udruženje za omladinu i za razvoj zajednice „Jedni za druge“ iz Morahaloma.