Jubilej 102. godine Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida Srbije

Ratni i mirnodopski vojni invalidi nastavljaju svoju borbu za unapređenje položaja, a među najvećim problemima sa kojima se suočavaju su rešavanje stambenog pitanja, ostvarivanje prava na invalidninu i na ortopedska pomogala, rečeno je na skupu povodom obeležavanja 102. godine od osnivanja Udruženja ratnih i mirnodopskih invalida Srbije.

Ferenc Dudaš je u ratu devedesetih godina prošlog veka, ratujući za svoju državu u Baranji ranjen i tom prilikom je ostao bez kolena. Kako objašnjava, zbog toga što nije imao prostrelnu ranu, nije uspeo da ostvari pravo na novčanu naknadu po osnovu Zakona o boračko-invalidskoj zaštiti. Tek nakon dve decenije borbe za svoja prava, 2015. godine priznato mu je ovo pravo. Kako ističe, više bi voleo da može sam da se kreće i da obavlja svakodnevne, za druge ljude tako uobičajene zadatke, poput vezivanja pertle ili pranja nogu, umesto što je morao dvadeset godina da se bori za svoje pravo na novčanu naknadu.

Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida Srbije osnovano je davne 1919. godine u Slavonskom brodu, a danas je subotičko Udruženje proslavilo jubilej 102. godine postojanja matičnog Udruženja. U našem gradu oko 700 ljudi prima invalidninu po različitim osnovama, pokazuju podaci subotičkog Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida. Iz ovog udruženja navode da će nastaviti borbu za svoja prava, te da će raditi na poboljšanju zakona, ali i na doslednoj primeni postojećeg zakona.

Jubilej 102. godine Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida Srbije, subotički ogranaka proslavio je dodelom zahvalnica donatorima koji su pomogli rad Udruženja, a svečanost je održana u restoranu Spartak.