Javno čitanje poezije na ulicama našeg grada

 

Povodom svetskog dana poezije, u sklopu kulturne kampanje ,,Pazite na kulturu, kultura pazi na vas“, Fondacija ,,Danilo Kiš“ organizovala je javno čitanje na više lokacija u gradu. Poeziju su čitali glumci Karmen Bardak, Čila Pamer, Srđan Sekulić i Bela Kalo na srpskom i mađarskom jeziku. Subotičani su imali priliku da čuju poeziju savremenih mladih autorki i autora: Jasmine Topić, Maje Solar, Ane Ristović, Borislava Sanića, Žarka Aleksića, Dušana Vejnovića, Timee Biro, Timee Lenert Moger, Mikloša Benedeka, Tamaša Celera Kiša, Ane Terek, Nikolete Dimitrov. Mladi pesnici Stevan Tatalović i Goran Stamenić iz Beograda gostovali su na časovima srpskog jezika i književnosti u Tehničkoj školi ,,Ivan Sarić“ i Gimnaziji ,,Svetozar Marković“ i tom prilikom mladim srednjoškolcima su predstavili svoju poeziju.

U sklopu programa ,,Pazite na kulturu, kultura pazi na vas“ pesnici Stevan Tatalović i Goran Stamenić iz Beograda predstavili su svoj rad mladim srednjoškolcima gostujući na časovima srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji ,,Svetozar marković“ i u Tehničkoj školi ,,Ivan Sarić“.

Prema rečima Gordane Vukov, menadžerke za kulturu u fondaciji ,,Danilo Kiš“, javno čitanje poezije na ulicama našeg grada ima veliki značaj za promovisanje poezije u našem gradu.

 

Svetski dan poezije UNESCO je proglasio 21.marta 1999godine s ciljem promovisanja čitanja, pisanja, objavljivanja i proučavanja poezije širom sveta.