Javni poziv za poljoprivrednike za nabavku novih mašina i opreme u ratarstvu

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede raspisalo je dva Javna poziva za poljoprivrednike za nabavku novih mašina i opreme u ratarstvu u primarnoj proizvodnji, a drugi za nabavku novih mašina u stočarstvu. Konkursi su otvoreni do 28.februara naredne godine, a najviši iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari je 800.000 dinara.

Uprava za agrarna plaćanja raspisala je dva Javna poziva za podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne proizvodnje biljnih kultura i za fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava za nabavku novih mašina u stočarstvu. Podsticaji obuhvataju investicije za nabavku novih mašina i opreme za primarnu proizvodnju biljnih kultura u zaštićenom prostoru, primarnu proizvodnju voća i grožđa, proizvodnja povrća, cveća, žitarica itd. Za stočarstvo je moguće dobiti podsticaje za opremanje, manipulaciju stajnjakom, mehanizaciju za odnošenje iz gazdinstava itd.

Podsticaji se utvrđuju u maksimalnom iznosu od 50% od vrednosti realizovane investicije bez pdv-a, a u maksimalnom iznosu do 800.000 dinara po pojedinačnom zahtevu što predstavlja jednu od novina ovog Javnog poziva budući da je proteklih godina maksimalan iznos podsticaja bio do1,5 miliona dinara. Osim toga, od ove godine potrebno je priložiti i potvrdu o plaćenim javnim prihodima i nekorišćenju podsticaja u ovoj godini. Pravo na podnošenje zahteva za podsticaj imaju ratari i stočari koji ispunjavaju određene uslove propisane Javnim pozivima.u PSSS

Zahtevi za ostvarivanje prava na podsticaje podnose se Upravi za agrarna plaćanja u periodu od 4.januara do 28. februara 2022. godine.