Javna rasprava o nacrtu izmena Zakona u kulturi

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi održana je danas u Velikoj većnici Gradske kuće. Panel diskusiji prisustvovali su pomoćnici ministra kulture i informisanja Radovan Jokić i Olga Gekić, viši savetnik u ministarstvu dr Predrag Blagojević i član Gradskog veća zadužen za oblast kulture i obrazovanja Miloš Nikolić.

Glavni problemi koje bi trebalo prevazići izmenama i dopunama Zakona o kulturi jesu pre svega efikasniji rad Nacionalnog saveta za kulturu čiji rad do sada nije funkcionisao, ali i rešavanje pitanja finansiranja ustanova kulture koje nisu pod okriljem ministarstva poput legata i fondacija, čiji osnivač ne može biti Ministarstvo, rekao je Radovan Jokić, pomoćnik ministra kulture i informisanja.

Prema rečima Miloša Nikolića, člana GV zaduženog za oblast kulture i informisanja, javna rasprava o izmenama zakona o kulturi veoma je značajna za sve radnike u kulturi, te očekuje konstruktivne predloge i sugestije.

Javna rasprava o Nacrtu zakona sprovodiće se do 20. februara, a izveštaj o javnoj raspravi izradiće Ministarstvo kulture i informisanja, nakon toga, finalni nacrt izmene Zakona o kulturi naći će se pred poslanicima u Skupštini Srbije.