недеља , 5 децембра 2021
Naslovna / Zdravstvo / Jačanje imuniteta kod dece

Jačanje imuniteta kod dece

Polazak u školu u vrtić sa sobom nosi i povećan broj virusnih i bakterijskih infekcija kojima su deca podložna. Kako bi sačuvali i ojačali imunitet deci, lekari savetuju ishranu bogatu voćem i povrćem, dovoljan unos tečnosti, fizičku aktivnost i dovoljno sna kao i boravak na suncu.

 

Za jačanje imuniteta kod dece lekari roditeljima savetuju da dečja ishrana bude raznovrsna i bogata sezonskim voćem i povrćem. Posebno treba povesti računa o unosu dovoljne količine tečnosti, kao i na bavljenje fizičkom aktivnošću. Fizička aktivnosti podiže otpornost organizma na stres ali i na infekcije, ističu lekari. Stručnjaci upozoravaju da treba izbegavati slatkiše, kao i industrijske sokove i hranu.

 

Po rečima lekara, za dobar imunitet jako je bitno decu izlagati suncu. Osim boravka napolju, mališanima je potrebno obezbediti i dovoljnu količinu sna.

 

Kako bi se sprečilo izlaganje organizma različitim infekcijama kojima su deca izložena tokom boravka u kolektivu, jako je važna redovna higijena ruku. Decu treba naučiti da ruke peru pre i posle jela, kao i svaki put kada je to potrebno, kako bi se sačuvali od infekcija koje se prenose prljavim rukama.

O autoru Jasmina Tatic

Pogledaj i sledeće

Vakcinisano blizu 48% Subotičana

Vakcinacija prvom dozom cepiva protiv korona virusa još uvek stagnira, pa se nedeljno oko 400 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *