Izrada lutaka u amigurumi tehnici

Terezija Šamu iz Sombora već 5 godina izrađuje lutke u japanskoj amigurumi tehnici. Njeni radovi predstavljaju spoj tradicije i modernog dizajna, a lutke osim što služe kao igračke predstavljaju i prava mala umetnička dela.

Terezija Šamu iz Sombora svoju višedecenijsku ljubav prema izradi ručnih radova različite vrste, pre 5 godina usmerila je ka amigurumi tehnici. U pitanju je japanska tehnika heklanja minijatura, koju je Terezija prilagodila predmetima koje izrađuje. Kako kaže, ceo život bavila se heklanjem, štrikanjem i izradom raznih ručnih radova, ali kada je pre oko 5 godina videla amigurumi tehniku, bila je očarana i od tada se bavi izradom igračaka isključivo u ovoj tehnici.

Amigurumi tehnika iziskuje mnogo rada i truda, a za izradu jedne igračke, u zavisnosti od njene veličine, potrebno je i nekoliko nedelja. Terezija koristi prirodan konac i punjenje, pa su igračke potpuno sigurne za sve uzraste. Sa svojih vrednih 10 prstiju Terezija je do sada udahnula život raznim medama, lutkama, ali i modernim junacima iz crtanih filmova. Lutke iz njene kolekcije krase domove širom Srbije, ali su neke putovale i za Mađarsku, pa čak i u London.

Terezija je do sada, kao član Udruženja iz Sombora, za svoje radove u amigurumi tehnici, dva puta nagrađivana na Međunarodnoj izložbi rukotvorina i kolekcionara prestižnom NIVO nagradom, koja predstavlja nagradu za izuzetan kvalitet prikazanih radova.

 

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime