Izložba narodnih nošnji i kulturno-umetnički program U OŠ “Sveti Sava”

U OŠ “Sveti Sava” održana je izložba narodnih nošnji i kulturno-umetnički program čiji je cilj bio upoznavanje sa običajima naroda koji žive na ovim prostorima.

Una je učenica 5a razreda OŠ “Sveti Sava” koja je učestvovala u projektu “Negovanje multikulturalnosti” sarađujući sa svojim vršnjacima iz Oš “Aranji Janoš” iz Trešnjevca. Una kaže da uživa u folkloru i da voli da pleše jer se na taj način održava narodna tradicija, a ona današnjoj manifestaciji Una je nosila sremsku nošnju.

OŠ “Aranji Janoš” nalazi se u Trešnjevcu u opštini Kanjiža u kojoj se nastava odvija samo na mađarskom jeziku. Kako bi upoznali decu sa običajima i kulturom naroda koji žive u njihovom okruženju, škola se uključila u ovaj projekat.

Današnja izložba narodnih nošnji i kulturno-umetnički program realizivani su kao deo aktivnosti projekta “Negovanje multikulturalnosti” koji je finansirao Pokrajinski sekretrarijat za obrazovanje.

Grad Subotica poznat je po negovanju multikulturalnosti i svaku manifestaciju koja neguje suživot naroda koji žive na ovim prostorima grad podržava.

Saradnja OŠ “Sveti Sava” i OŠ “Aranji Janoš” traje od 2018. godine od kada su ove dve obrazovne ustanove realizovale više zajedničkih projekata.