Izložba ,,Moda šešira“

 

Izložba ,,Moda šešira“ autorke Aleksandre Jovanović otvorena je juče u Gradskom muzeju u Subotici. ,,Moda šešira“ je izložba Narodnog muzeja iz Šapca, a prema rečima autorke ona je proizvod trogodišnjeg rada i istraživanja modijskog i šeširdžijskog zanata.

Prema rečima autorke izložbe, Aleksandre Jovanović koja je kustos Narodnog muzeja u Šapcu, za pripremu joj je bilo potrebno da istraži period kada je nastao šešir, istoriju i evoluciju ovog predmeta koji i dan danas koriste gospođe i gospoda. Na izložbi je prezentovana upotreba, značaj i vrste šešira u periodu između dva svetska rata.

Na gostujućoj izložbi autorke iz Šapca predstavljeni su šeširi iz dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka, a Gradski muzej u Subotici je dodao značajnu zbirku šešira i haljina iz četrdesetih godina čime je prema rečima Žužane Korhec Pap upotpunjena izložba.

Direktor Gradskog muzeja, Ištvan Hulo, je istakao značaj izložbe za muzej u Subotici i podsetio da izložba ,,kruži“ po muzejima širom Srbije od 2013.godine.

Prvi šešir nastao je osamdesetih godina 18. veka, i prema rečima stručnjaka dame i gospoda su šešir nosili kao neizostavni deo odeće, a nakon Drugog svetskog rata se navike i moda menjaju te šešir umesto modne ima ulogu zaštitnika glava.