Izložba fotografija „Romi muzičari-prepoznatljivi simbol Subotice“

U Vestibilu Gradske kuće sinoć je upriličena svečanost u okviru koje je prikazana izložba fotografija pod nazivom “Romi muzičari- prepoznatljivi simbol Subotice”. Izložba je realizovana u okviru ROMACTED programa, a uz podršku Grada Subotice.
Jovanović, Nikolić, Dimović, Petrović samo su neke od čuvenih romskih familija kod kojih se muzikom bavi unazad nekoliko generacija. Poznati subotički cimbalista, Mišel Kurina ljubav prema muzici nasledio je od svog oca, dede, pradede, a Mišel je tu ljubav uspeo da prenese i na svoje potomke, decu i unuka koji je već krenuo njegovim stopama. Kako kaže, ova izložba fotografija ima za cilj da prikaže Subotičanima kako se ljubav prema muzici prenosi sa kolena na koleno, jer ko jednom uđe u svet muzike, odredio je zanimanje za naredne generacije.
Mnogi Subotičani veselili su se uz muziku koju su svojevremeno izvodili članovi čuvenih romskih sastava, obično u kafani “Spartak” ili hotelu “Patria”. Danas, nažalost u gradu više ne postoje takva mesta.
Kako je muzika kroz generacije uticala na rad i život Roma, vremenom ona je postala simbol ove zajednice, a subotički muzičari svojim izvođenjima oplemenili su mnoge lokale širom zemlje i inostranstva, te tako postali nezvanični ambasadori našeg grada. Uprkos tome što su kvalitetni muzičari, ovi ljudi nikada se nisu isticali niti predstavljali široj javnosti, upravo zbog toga nastala je izložba koja svedoči o tome da su postojale i još uvek postoje čitave porodice Roma muzičara u našem gradu.
Osim izložbe, u planu je da se napiše i knjiga o delovanju Roma muzičara na teritoriji Subotice.