Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina 4. novembra

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Branko Ružić, raspisao je danas izbore za Nacionalne savete nacionalnih manjina koji će biti održani 4. novembra.

Ružić je rekao da se na poslednjem biračkom spisku do 15. avgusta upisalo 475.000 građana Srbije koji mogu da glasaju na tim izborima i da će izbori biti održani za 22 nacionalna saveta. On je dodao da će se članovi za 18 nacionalnih saveta birati neposredno, dok će se za četiri saveta organizovati posredno, odnosno elektorsko glasanje. Neposredno će se birati pripadnici saveta bunjevačke, mađarske, nemačke, romske, rumunske, rusinske nacionalne zajednice, a posredno članovi nacionalnih saveta crnogorske i hrvatske zajednice. Ružić je dodao da je rok za predaju lista za neposredne izbore 15 dana pre njihovog održavanja, a za elektorske 30 dana. 
„Na ovaj način afirmišemo činjenicu da u Srbiji živi skoro 13 odsto nacionalnih manjina. Imamo obavezu da takvu dragocenost čuvamo i da se borimo za tolerantnije društvo“, rekao je on.
On je kazao da je upis u birački spisak kontinuiran proces i da traje i nakon izbora.  Ružić je još jednom pozvao sve građane da iskoriste svoje biračko pravo i upišu se u birački spisak.