Iz Palićkog jezera izlovljeno 13,5 tona invazivnih vrsta riba

Završena je prva kampanja selektivnog izlova invazivnih vrsta riba u IV sektoru jezera Palić za ovu godinu, koja se sprovodi u okviru projekta „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš“.

Iz IV sektora jezera Palić izlovljeno je 13,5 tona invazivnih vrsta riba, pre svega babuške, dok je od početka selektivnog izlova, izvađeno preko 250 tona, kažu iz JP “Palić – Ludaš”. Osim izlova, u planu je i nastavak poribljavanja jezera.

Od invazivnih vrsta riba, pored babuške, izlovljene su i vrste poput američkog patuljastog somića i sunčanice. U mrežama su se našle i autohtone vrste – smuđ, šaran i crvenperka, koje su vraćene u jezero, kaže Tamaš Vinko, stručni saradnik JP “Palić-Ludaš”.

Ove aktivnosti sprovode se u okviru projekta “Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš“, koji se nalazi u poslednjoj fazi.

Cilj selektivnog izlova i poribljavanja jeste da se poboljša kvalitet ribljeg fonda, a izlovljene invazivne vrste ribe poklanjaju se Zoološkom vrtu za ishranu njegovih stanovnika.