Istraživanje „Ispred ekrana“ – 53 odsto devojaka doživelo nasilje u digitalnom prostoru

Sedamdeset i osam odsto devojaka ne smatra da su jednako bezbedne u digitalnom prostoru kao i mladići, 53 odsto devojaka doživelo je ili poznaje vršnjakinju koja je doživela nasilje u digitalnom prostoru, a svega deset odsto njih bi nasilje prijavilo nadležnim instutucijama, pokazuje istraživanje o nasilju u digitalnom okruženju „Ispred ekrana“. Rezultati su predstavljeni na današnjoj konferenciji u prostorijama Kancelarije za mlade.

Udruženje građana “Atina” predstavila je najnovija istraživanja u Kancelariji za mlade pod nazivom “Ispred ekrana” o rodno zasnovanom nasilju u digitalnom prostoru. U ovom istraživanju koje je sprovedeno u prvoj polovini ove godine učestvovale su 624 devojke uzrasta 18 i 19 godina iz 24 srednje škole iz Beograda, Niša i Subotice. Subotičanka Mila Cvetičanin učenica je Politehničke škole i jedna je od devojaka koje su učestvovale u ovom istraživanju.

Istraživanje je pokazalo da su ispitanice saglasne u oceni da su žene i devojke više izložene nasilju u digitalnom prostoru nego muškarci i mladići, a 62 odsto kao najčešći razlog navodile su da su devojke i inače češće izložene osudi ukoliko njihovo ponašanje odstupa od nekog uvreženog ili očekivanog obrasca. Na drugom mestu, kao glavni razlog za to što devojke češće trpe nasilje u digitalnom prostoru, 24 odsto njih navodi to što su devojke inače izloženije nasilju, te da se nasilje samo preliva u digitalnu sferu.

Kanelarija za mlade u projekat se uključila kako bi podstakla devojke da iskažu svoja razmišljanja i probleme kada je reč o rodno zasnovanom nasilju u digitalnom prostoru.

Istraživanje „Ispred ekrana“ deo je projekta “Sa devojkama i za devojke – Podrška Lokalnim kancelarijama za mlade u podizanju svesti u oblasti rodne ravnopravnosti”.