„Iskon“ održao promociju novog albuma „Prsten mladoženjski“

U Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ u petak je predstavljen treći album etno grupe „Iskon“ pod nazivom „Prsten mladoženjski“. Na albumu, koji je izašao u izdavačkoj kući “Multimedia Music”, nalazi se jedanaest pesama iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Bugarske.

Sa idejom da izvornu muziku sačuvaju od zaborava i dajući joj lični pečat, približe današnjoj publici, 2001. godine grupa tadašnjih studenata i mladih ljudi osnovala je grupu „Iskon“. Do sada su obradili i izveli oko 150 pesama tradicionalnog tipa.

Pored Dejana Anđelović, grupu “Iskon” danas čine i pevačice Milanka Nastasović i Olja Njaradi, te instrumentalisti Nebojša Brdarić (frula, kaval i jermenski duduk), Filip Jović Vujaković (klarinet i gajde), Balša Pešikan (makedonska tambura, violin i saz), Nikola Birač (makedonska tambura i tamburaško čelo) i Ognjen Šućur (tapan i def). Osnovni postulati rada grupe su, prema rečima njenih članova, poštovanje ritma, melodije i teksta a aranžmani su “iskonski”.

Promociji albuma prisustvovali su i Rodoljub Stojanović iz izdavačke kuće “Multimedia Music”, umetnik Miroslav Jovančić, kao i Dragana Nikolić, dirigent hora “Sveti Roman Melod” iz koga je i potekao “Iskon”.

Prethodni članak
Sledeći članak