среда , 28 септембра 2022
Naslovna / Društvo / IN MEMORIAM – KORNELIJE KOVAČ

IN MEMORIAM – KORNELIJE KOVAČ

Kornelije Kovač, čuveni srpski kompozitor,pijanista i aranžer preminuo je danas u 81. godini u Beogradu. Pisao je muziku za pozorište, filmove i televiziju.

Kornelije Bata Kovač rođen je 1942. godine u Nišu gde je živeo do 1946. godine, kada se sa roditeljima preselio u Suboticu, rodni grad svog oca. Njegov deda Kornel Kovač radio je kao dirigent u Subotičkoj operi, a otac Josip je svirao u Subotičkoj filharmoniji, a između ostalog se bavio i komponovanjem. Prvu kompoziciju Kornelije Kovač komponovao je 1956. godine, a prvi javni nastup imao je u subotičkoj Gimnaziji.

Karijeru profesionalnog muzičara započeo je 1961. godine kada je formira svoju prvu grupu – „BKB“ u Sarajevu, a nakon nekoliko godina u kojima je vodio različite orkestre u Bosni, Kornelije Kovač se pridružuje najpopularnijoj sarajevskoj pop grupi „Indeksi“. Da bi 1968. godine kada se doselio u Beograd, Kornelije Kovač osnovao jednu od najznačajnijih jugoslovenskih grupa svih vremena – „Korni grupu“.

U svojoj bogatoj muzičkoj karijeri sarađivao je sa mnogim stranim i domaćim muzičarima, a pisao je i za pozorište, filmove i televiziju.

Kornelije Kovač bio je jedan od inicijatora obnavljanja čuvenog festivala “Omladina”, koji se održavao u našem gradu.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Audio izložba “Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih” u Fondaciji „Danilo Kiš“

U prostorijama Fondacije za omladinsku kulturu i stvaralaštvo “Danilo Kiš”, u četvrtak, u 19 časova, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.