„Humana subota“ okupila dobrovoljne davaoce krvi na Velikoj terasi

Tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi pod nazivom „Humana subota“, 22. po redu, održana je proteklog vikenda na Velikoj terasi na Paliću, u organizaciji Crvenog krsta.

Najveća akcija dobrovoljnog davalaštva krvi okupila je u subotu veliki broj humanih Subotičana koji su došli kako bi pomogli onima koje čeka teška životna bitka. Kako je u pitanju porodična akcija, mnogi od njih došli su sa svojom decom, kako bi ih odmalena naučili da budu humani.

Akciji se odazvalo 111 dobrovoljnih davalaca krvi, a nakon lekarskih kontrola njih 95 uspešno je dalo krv. Kako je akcijom obeležen i Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, uručene su plakete sugrađanima koji su u toku prošle godine krv dali 35., 50., 75. i 100. put. Takođe, svi dobrovoljni davaoci imali su mogućnost da uživaju u besplatnim zabavnim sadržajima na Paliću.

Akciju dobrovoljnog davalaštva krvi, tokom koje se vrše i prijave u registar davalaca matičnih ćelija, organizuje Crveni krst u saradnji sa Službom za transfuziju krvi Opšte bolnice, Domom zdravlja i Zavodom za javno zdravlje, koji su davaocima krvi zauzvrat pružili besplatne lekarske preglede.