Gužva na Mlečnoj pijaci na Veliki petak

Na Veliki petak Subotičani koji Uskrs obeležavaju po gregorijanskom kalendaru požurili su na pijacu da dokupe sastoje koji im nedostaju za predstojeću svečanu trpezu, pa je na Mlečnoj pijaci u prepodnevnim časovima vladala gužva.

Vredne domaćice jutros su se uputile na pijacu da dokupe sastojke koji im nedostaju kako bi pripremile što ukusnije kulinarske specijalitete koje će u nedelju izneti na svečano postavljen sto oko kog će se okupiti cela porodica .

Na pijaci su se jutros, očekivano, uglavnom kupovala jaja, a potom i šunka, kobasica, ren i svi oni sastojci bez kojih ne može da se zamisli uskršnja trpeza. Prodavci su se potrudili da ponude na tezgama budu što bogatije. Upkos tome što se cene uoči praznika nisu menjale, prodavci jaja ističu da je ove godine prodaja slabija u odnosu na isti period prošle godine, ali da je promet malo veći u odnosu na proteklih nekoliko nedelja.

Za vreme Uskrsa pored hrane, uživaće se i u prelepim dekoracijama koje će krasiti dom svake porodice koja obeležava Uskrs, pa su građani na pijaci kupovali i ikebane sa uskršnjim motivima, grane cica mace, narcise, zumbule, kao i po koje već ofarbano jaje. Za predstojeće praznike pripremila se i Valerija Krnajski Jović koja već deset godina prodaje već oslikana uskršnja jaja, a njena tezga je pravi raj za oči. Svako jaje ručno je oslikano i predstavlja pravo malo umetničko delo. Ove godine Valerija je, po prvi put, kupcima predstavila jaja naslikana u barok stilu i jaja sa efektom rđe.

Katolički vernici u nedelju obeležavaju Uskrs, najveći hrišćanski praznik za koji domaćice pripremaju svečanu trpezu, a one koje drže do običaja i tradicije u ponedeljak čekaju „polivače“.