Grupa Hrvata protiv politike koju vode formalni predstavnici Hrvata u Srbiji

Grupa građana iz redova hrvatske nacionalne zajednice sa teritorije Srbije, među kojima su počasni građani, profesori, pedagozi, radnici u kulturi, umetnici, poljoprivrednici, penzioneri, predstavnici udruženja koja baštine hrvatsku istoriju i kulturu, studenti uputili su danas otvoreno pismo javnosti Srbije i Hrvatske kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo i neslaganje sa politikom konfrontacije i manipulacije koja se predstavlja kao politika Hrvatske nacionalne zajednice u Republici Srbiji. Okupljeni su poručili da je dosta manipulacije i obmana koje stvaraju razdor u Hrvatskoj zajednici. Oni su izrazili nezadovoljstvo sa predstavljanjem Hrvata i Hrvatica pod maskom liste “Zajedno za Vojvodinu- Vojvođani” gde se na svim javnim skupovima i konvencijama ništa ili gotovo ništa ne priča o Hrvatima. Okupljeni su, između ostalog, postavili i pitanje da li se Hrvati i Hrvatice na ovaj način pokušavaju protivustavno asimilirati u Vojvođane?

Okupljena grupa građana je istakla da je politika konfrontacije donela to da je Hrvatska zajednica stigmatizirna kao najomraženija i kao izvor problema, a nikako rešenja, te da Hrvati u Republici Srbiji nikada nisu bili slabiji i otuđeniji i da od ovakve politike profitiraju samo pojedinci. Najodgovornijm za sve navedeno smatraju čoveka na čelu DSHV-a, Tomislava Žigmanova i javno postavljaju pitanje čijim će glasovima on ući u republički parlament?

Grupa građana iz redova hrvatske nacionalne zajednice pozvala je na dijalog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Hrvatske Zorana Milanovića kao i premijera Republike Hrvatske, Andreja Plenkovića kako bi svako u sklopu svojih nadležnosti reagovao i na taj način jasno stavili do znanja javnosti da kako navode, “nisu spremni naseseti na lik i delo Tomislava Žigmanova”.Osnovna ideja slobodoumnih okupljenih građana jeste želja da izgrade zajednicu koja gradi mostove budućnosti u odnosima Srbije i Hrvatske , kao i u odnosima sa svim sugrađanima.