Grejanje

Blaga zima u februaru odraziće se i na račune za daljinsko grejanje, navode iz JKP „Subotička toplana“ , a kada je reč o potrošnji gasa, ona ostaje ista kao i prošle godine u ovom periodu, kažu iz JKP „Suboticagas“. Prema rečima prodavaca, temperature su uticale i na kupovinu ogreva, pa je od početka godine prodaja skoro prepolovljena.
Vreme je jedan od faktora koji utiče na potrošnju, objašnjavaju iz preduzeća „Subotička toplana“, a bitan faktor je i ponašati se energetski savesno, odnosno kada je toplije napolju da se po potrebi priguše ventili na radijatorima. Zima nije bila blaga u celosti, te je janur bio hladan, dok je februar bio blaži, što će se osetiti i na računima.
Temperature od početka godine uticale su i na promet kada je reč o ogrevu. Prema rečima prodavaca na početku sezone promet je bio veći, dok je za januar i februar skoro prepolovljen. Od početka godine, građani kupuju samo kako bi dopunili ogrev, te uzimaju manje količine, a primetan je i rast kupovine ogreva na džakove.
Iz JKP „Suboticagas“ navode da je do sada potrošena otprilike ista količina gasa kao i prošle godine u ovom periodu, bez obzira na vremenske uslove. Prema rečima stručnjaka iz JKP „Suboticagas“, snabdevanje je kontinuirano i očekuje se da će se tekući trend potrošnje nastaviti do kraja sezone. Cena gasa nije se menjala od 2017. godine, te je i to uticalo da potrošnja ostane na ovom nivou, bez obzira na spoljne uticaje, ističu iz preduzeća. Do promene cena nije došlo i kada je ogrev u pitanju, pa ogrevno drvo košta 6000 dinara, dok je cena za sušeni ugalj 13500 dinara, a za običan lignit 8200.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime