Od danas trodnevna žalost povodom smrti patrijarha Irineja

Vlada je na današnjoj sednici donela odluku o proglašenju trodnevne žalosti u Republici Srbiji, od danas do nedelje 22. novembra, a povodom smrti Njegove svetosti Patrijarha srpskog Irineja. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uputila je telegram saučešća Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Svetom arhijerejskom sinodu, navodeći da je poglavar SPC bio simbol duhovnog jedinstva i sloge srpskog naroda, koji je u najtežim trenucima uvek bio uz narod i vernike. Telegram saučešća uputio je i gradonačelnik Stevan Bakić.

„U ime Grada Subotice i svoje lično, izražavam najdublje saučešće svim arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu Srpske pravoslavne crkve, povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja.

Ostaće upamćen kao mudar i posvećen predstojatelj naše Crkve, veliki duhovnik i borac za svoj narod, kako na prostoru Kosova i Metohije, tako i Eparhije niške i konačno na tronu Svetog Save. Tokom šest decenija monaške, četrdeset i pet godina vladičanske i deset godina patrijaraške službe učinio je nebrojena dobra, od kojih će Srbija večno pamtiti i ostati ukrašena konačno završenim hramom Svetog Save na Vračaru. Na tom poslu nastavio je tamo gde je njegov veliki prethodnik patrijarh Pavle stao. Njegov trud je, uz najbolju saradnju i svesrdnu pomoć države i partnerski odnos sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, okončao taj veliki projekat našeg naroda.  

Hvala mu za taj podvig i sve druge i neka mu Gospod podari rajsko naselje“