Gradonačelnik Laban: Ispunjeni preduslovi za realizaciju Projekta zaštite biodiverziteta jezera

Za nešto više od godinu dana Grad Subotica je ipunio sve preduslove koji su bili neophodni za početak implementacije Projekta zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš, a potpisan je i ugovor o finansiranju, poručio je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

Ugovor o finansiranju projekta potpisan je između Nemačke KFW banke, Ministarstva građevinarstva, Grada Subotice , JKP „Palić-Ludaš“ i JP „Vodovod i kanalizacija“. Ugovor je potpisan na iznos donacije od 6,5 miliona evra.

Iz Nemačke agencije za tehničku saradnju podsećaju da je Grad pre dve godine potpisao Sporazum o finansiranju sanacije je jezera sa Nemačkom bankom KFW. Takođe podsećaju da je sporazumom predviđeno i ispunjenje preduslova za realizaciju projekta, te da su ti preduslovi sada i realizovani.

Da su preduslovi za realizaciju ispunjeni potvrdio je i projekt-menadžer Ervin Molnar. On je napomenuo da je jedna od glavnih mera bila prikupljanje dokumentacije za izgradnju kanalizacione mreže na Paliću, te da je prikupljeno 750 potpisa građana čime je potvrđena opravdanost ulaganja u taj deo projekta.

Očekuje se da će uskoro biti angažovani stručni konsultanti od strane Ministarstva, a nakon toga će biti raspisan tender za izvođenje radova na izgradnji kanalizacione mreže i spoljnog voda na Paliću. Biće otpočete i pripremne aktivnosti za izgradnju zaštitnog pojasa oko jezera Palić i Ludaš, kao i aktivnosti za biomanipulaciju, zaključio je gradonačelnik Bogdan Laban.