Gradonačelnik Bakić najoštrije je osudio odluku Republike Hrvatske da predsedniku Republike Srbije onemogući posetu Spomen – području Jasenovac

Najoštrije osuđujem odluku Republike Hrvatske da predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću onemogući posetu Spomen – području Jasenovac i oda počast stotinama hiljada žrtava srpskog naroda, u svoje i u ime građana Srbije. Ogorčen sam izostankom bilo kakve reakcije raznih predstavnika evropskih i drugih međunarodnih institucija, koje su bile iznimno glasne kada je trebalo neopravdano prozivati Srbiju i njezino čelništvo. Gromoglasno su ćutalii pre nekoliko dana, kada je ukrajinski ekstremista Gončarenko pretio predsedniku Vučiću i Srbiji, upravo se pozivajući na savezništvo s Hrvatskom, u svojoj nameri da nam se sveti. Da li je ovaj poslednji sramni čin početak realizacije tog kažnjavanja Srbije i onoga ko joj je omogućio da vodi slobodnu i nezavisnu politiku?

Na čelu sam grada u kojem se nalazi Generalni konzulat Republike Hrvatske, u kojem je sedište tela hrvatske manjine u Srbiji, a koje često posećuju najrazličitiji predstavnici hrvatske države

Niti ja, niti itko u lokalnoj samoupravi, nikada nije osporavao pravo hrvatskih dužnosnika da dolaze u Suboticu, čak ni kada je postalo gotovo pravilo, da niko ne obavesti predstavnike Grada o dolasku tako visokih predstavnika strane države, kakvi su ministar spoljnih poslova i drugi članovi vlade, državnici, visoki funkcionari i poslanici u Hrvatskom saboru, župani, gradonačelnici i predsednici opština.

Subotica je često bila odredište dužnosnika Republike Hrvatske, naročitou poslednjih godinu dana. Lokalna samouprava nikada nije ispitivala njihove motive, povode, rasporede i sagovornike. Uvek smo bili domaćinski i gostoljubivi, te okrenuti izgradnji boljih međudržavnih i međunacionalnih odnosa. Čak i onda kada su sa strane visokih gostiju stizale oštre kritike, pa i vrlo nediplomatske izjave, na račun našeg grada i naše zemlje.

Sada vidimo da nam je trud bio uzaludan, jer se službeni Zagreb oglušio na sve geste dobre volje i poštovanja, upućujući jednu anticivilizacijsku zabranu predsedniku Vučiću da se pokloni senkama Jasenovca, čak i u svojstvu privatne osobe koja, kao potomak žrtve jedne zločinačke države smrti u Drugom svetskom ratu, na takvu gestu ima suštinsko i duboko ljudsko pravo.

Dužnost je svake države u Evropi, pa i Hrvatske, omogućiti potomcima žrtava nacističkog terora i genocida, posetu stratišta i grobnim mestima svojih predaka. Ovakav stav susedne zemlje ruši takav temeljni princip, ne samo Evrope, već celog čovečanstva.

Izražavam snažnu i nepokolebljivu podršku predsedniku Vučiću u ovom, bolnom i nečuvenom, napadu na njega i celu Srbiju, u nadi da će razum i elementarno poštovanje prema žrtvama prevladati među našim susedima, od kojih svi očekujemo da preduzmu potrebne korake na ispravljanju nepravde koju su samovoljno i grubo izazvali, remeteći međudržavne odnose.

Gradonačelnik Subotice

Stevan Bakić

Prethodni članak
Sledeći članak