Građani MZ Ker zabrinuti zbog pruge do logističkog centra

Stanovnike ulica dr Franje Sudarevića, Tuzlanska i Željka Milivojevića u MZ Ker zabrininula je izrada Urbanističkog projekta za izgradnju intermodalnog terminala logističkog centra u Malom Bajmoku, odnosno rešenja za njegovo povezivanje na železničku javnu infrastrukturu. Građani tvrde da bi izgradnja pomenutog kraka železničke infrastrukture direktno ugrozila stanovanje u tom delu grada, kao i da nije moguća bez rušenja objekata koji su izgrađeni sa svim potrebnim dozvolama.

Iako je na ovom potezu nekada postojala pruga, kao deo pruge Subotica-Crvenka, odlukom iz 1978. godine tadašnja pruga 302. ukinuta je i demontirana. Nakon 2000. godine prostor je urbanizovan, na desnoj strani Tuzlanske ulice izgrađen je ceo red kuća za koje su građani, kako tvrde, dobili sve neophodne dozvole za gradnju. Novim Urbanističkim projektom predviđa se povezivanje železničke infastrukture od stanice Subotica Bolnica uz ulice Otmana Majera, zatim Željka Milivojevića pa do logističkog centra, što je železnička trasa u dužini oko 5 km a koja bi u jednom delu prolazila tik uz ograde kuća.

Kako se sve treslo kada su vozovi ovuda prolazili 70-tih godina seća se Sretenka Prćić, čija se kuća nalazi na levoj strani ulice. Od njene kuće prema pruzi ranije je postojao zaštitni zeleni pojas, a kasnije je zemljište isparcelisano i ljudi su legalno gradili kuće.

Među onima koji su ovde prvi kupili plac i sagradili kuću je Branimir Dimitrić, koji kaže da je svoju parcelu povukao 5 m prema pruzi kako bi ulica dobila put.

Građani su saglasni da nisu protiv ovog projekta i da shvataju njegov značaj, ali postavljaju pitanje zašto se nije išlo na povezivanje preko kraka Somborske pruge gde ne postoje problemi poput ovih.

Iako su u zakonskom roku, građani uložili primedbu na ovaj Urbanistički projekat, odgovor nadležnih još nisu dobili. Tim povodom, i naša medijska kuća zatražila je objašnjenje od nadležnih u Gradskoj upravi prošle nedelje. U odgovoru koji smo jutros dobili, navodi se da zbog ozbijnosti teme i praznika, nisu bili u mogućnosti da pripreme odgovor ali da su voljni u narednom periodu da daju objašnjenje građanima.