субота , 1 октобра 2022
Naslovna / Zanimljivosti / Građa Istorijskog arhiva

Građa Istorijskog arhiva

Subotičani građu Istorijskog arhiva pre svega koriste za rešavanje određenih pravnih pitanja, a potom i istraživači pre svega za geneaološka istraživanja, kažu iz Istorijskog arhiva. Građani su zainteresovani za građu, a više je poseta na internet stranici, u odnosu na dolaske u sam Arhiv, ističu zaposleni.
Usluge Arhiva koriste i članovi raznih udruženja među kojima je i Udruženja Srba „Arsenije Čarnojević“. Iz ovog Udruženja ističu značaj časopisa „Ex Pannonia“, te važnost Istorijskog arhiva, odnosno njegove građe koju koriste.
Među korisnicima nalazi se i istoričar, Vladimir Nimčević, a kako kaže još od 2010.godine koristi građu . Nimčević ističe da usluge Arhiva koristi u svrhe istraživanja, koja se pre svega odnose na istoriju Subotice u 18. ali i istoriju našeg grada u 20. veku. Prema njegovim rečima građa je bogata.
Više je domaćih državljana u odnosu na strane posetioce, a građa arhiva najviše se gleda i istražuje preko internet stranice,koja dostiže i po nekoliko hiljada posetilaca na godišnjem nivou. Oni koji dolaze po određene dokumente za rešavanje pravnih pitanja čine većinu sa oko 2000 poseta godišnje u odnosu na istraživače, kojih ima oko 120 na godišnjem nivou. Proces digitalizacije građe istorijskog arhiva je u toku, a do sada ima preko 350.000 stranica koje su digitalizovane. Skenira se najpre ona građa koja se najviše i traži, kod nas su to pre svega podaci za geneaološka istraživanja.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Subotički muzičari u emisiji ,,Sva ta muzika,,

Sva ta muzika naziv je emisije koja se emituje na YuEco Televiziji. Cilj emisije je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.