Grad obeležio Dan pobede nad fašizmom

Polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma i Spomen – kompleks palim crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi juče je obeležen 9. maj – Dan pobede nad fašizmom.

Predsednik Gradske organizacije SUBNOR-a Subotica, Maksim Bakrač istakao je da je ovaj datum važan za istoriju čitave Evrope jer je na taj dan, Nemačkom kapitulacijom, okončan najveći rat u istoriji koji je odneo preko pedeset miliona života.

Subotica dva puta godišnje odaje počast palim junacima koji su se borili protiv najvećeg zla u istoriji sveta – 10. oktobra, na dan kada je naš grad oslobođen 1944. godine i 9. maja, na dan pobede nad fašizmom 1945. godine, rekao je gradonačelnik Stevan Bakić. Kako je naglasio, zločin nikada ne može proći bez kazne, dodavši da ne bi bilo pravde za svet i kazne za agresore da nije bilo borbe ruskog naroda.

Vence na Spomenik žrtvama fašizma položili su i načelnik Severnobačkog okruga, Bojan Šoralov, predstavnici ambasade Rusije u Srbiji, Jevrejske opštine i mnoge druge organizacije i udruženja.